sobota 8. dubna 2017

O měření bot

Jak měřím délku a šířku bot a na základě toho odečítám načrtnuté míry nohou.




Vnitřní délku bot přeměřuji měřidlem Plus12, které se vkládá do narovnané a maximálně otevřené boty, délka se pak měří od středu paty k nejdelšímu místu boty (u barefoot bot je toto místo - tedy vrchol špičky - nad palcem nohy); resp. k místu, kde je botě palec nohy (u kompromisních bot je vrchol boty více ke středu špičky).

Jak je měřidlo umístěno v botě:

IMG_2099     IMG_2097    
IMG_2098


Vnitřní šířku bot měřím digitálním měřidlem Clevermess, které měří maximální rozpětí svršku v nejširší části boty a svršek při měření mírně roztáhne. Měřidlo se zasune do maximálně rozevřené boty a přeměří vnitřní šířku zhruba v oblasti, kde se zohýbají prsty. Měřidlo je při měření v botě rovně, podélně s osou boty.

Jak je měřidlo umístěno v botě:

IMG_2100    IMG_2101    
IMG_2102


Stejně jako noha nestojí celou svojí šířkou na stélce, i měřidlo měří šířku pár milimetrů nad stélkou.


Na to, jak měřit délku a šířku noh, existuje několik názorů, mně dává smysl měřit nohu stejně, jako botu. Proto s ohledem na to, jak jsou měřeny boty, odečítám i načrtnuté míry nohou (přeměřené nejlépe podle tohoto návodu), tedy délku našikmo od středu paty k palci, šířku jako spojnici nejširšího místa nohy a protějšího okraje papíru:
                                                                                                                                                                                           
IMG_2104    IMG_2103



Pokud je to možné, přeměřuji i délku a šířku stélky boty. Délka/šířka otisku nohy pak lze porovnat s rozměry stélky, skutečná délka a šířka se poté porovnává s reálnou délkou a šířkou boty.
Obtisk nohy je menší, než její skutecná délka, protože při obtisku není na zemi celá délka nohy, vyvýšená část paty a prstů se na papír nikdy neobtiskne.

Zeleně je označena délka obtisku nohy, červeně skutečná délka nohy:






Související:
Rozměry stélky vs. reálný prostor bot
Rozdíly ve způsobech měření noh

Žádné komentáře:

Okomentovat